Knihy/Skautský vůdce/B. Stupně skautské vyspělosti. Skaut prvotřídní. Polní kamna.

Z Rehakovi
< Knihy | Skautský vůdce
Verze z 26. 10. 2012, 22:54; Stepan (diskuse | příspěvky)

(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Přejít na: navigace, hledání

POLNÍ KAMNA.

Z hranatých kamenů, pevně posazených po směru větru se zrobí dvě zídky a mezi nimi se rozdělá oheň. Kotel, hrnec nebo kastrol posadíš přímo na zídku. Při kotlu ale opatrně, aby se ti nezváhnul! Podlož vhodně menší kameny.

Otevřený oheň. Zavěs kotlík buď na kůl (skautskou tyč) šikmo zaražený do břehu, nebo na trojnožku, udělanou z tyčí na rovině. Pak ji celou i s kotlíkem s ohně odneseš.

Rožeň. Pečení na rožni není snadné. Místo drátu můžeš pro menší kousky masa použít i zelené silnější větévky. Vítr musí obracet plameny k masu, ale ty naň nesmí plně dosahovati. Vtip je v tom, maso ani nevysušit ani nespálit. Nejlepší je k topení dřevo tvrdé, bez kůry. Ne však klestí, maso se příliš začoudí.

V hlíně. Připravené maso obal velkým listem lopuchu nebo zamotej do přesličky a oplácej jílem, ale takovým, který nepáchne. Polož pak do žhavého uhlí a zahrň. Peče se půl až 1 hodinu, dle velikosti masa.

Skautský vůdce str. 118.PNG

Osobní nástroje
Jmenné prostory

Varianty
Akce
Navigace
Nástroje